Eurozóna nesmie podceniť problémy Cypru

30.01.2013 Celý región

Viedeň - Bývalý predseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker upozorňuje na problémy, ktoré môžu vzniknúť v súvislosti s Cyprom. Zdôrazňuje potrebu rokovaní o záchrannom balíku. Problému ostrovnej krajiny vraj môžu vyvolať neblahý dopad na ekonomiky ďalších krajín eurozóny. Expozícia bánk na Cypre začala prudko vzrastať voči zadlženému Grécku a spôsobila krajine veľké problémy. Preto jej neostáva nič iné len čakať na schválenie pomoci od EÚ.
Ide o sumu 17 miliárd eur, ktoré sú podľa Junckera veľkou výzvou nie len na splatenie, ale i pre samotnú eurozónu. Zdôraznil však tiež, že podobne ako v prípade Grécka ani v prípade Cypru nebude únia tolerovať záchranu krajiny za každú cenu.
Niektoré štáty eurozóny na čele s Nemeckom ale váhajú, pričom ich znepokojuje najmä obľúbenosť cyperských bánk u ruských oligarchov. Obávajú sa, že bohatí Rusi na Cypre prepierajú špinavé peniaze a tlačia na Nikóziu, aby svoje zákony v tejto oblasti sprísnila. Cyperská vláda obvinenia odmieta a trvá na tom, že v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí plní všetky medzinárodné normy.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región